Lafa geldimi Müslümanım ! Peki bu nasıl müslümanlık ?

Söze gelince yüzde 99'u Müslüman olan ülkede raflarda “indirimli”, “kampanyalı ürün” olarak gösterilen gıda ürünlerinin pek çoğunun altındaki eski fiyat etiketiyle satıldığı ortaya çıktı. Tüketici Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Aziz Koçal, şunları söyledi:

featured

“Marketlerdeki indirim etiketlerinin bir çoğu gerçek indirimi kapsamıyor. Fiyatlar önce bindiriliyor, sonra indiriliyor. İndirimler ile ilgili mevzuata 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a dayanılarak çıkarılan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinin “İndirimli Satış Reklamları” başlıklı maddesinde İndirimli satışlara ilişkin reklam ve tanımlarda uyulması gereken esaslar düzenlenmiştir.

Ayrıca 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un sürekli indirim ve kampanyalı satışlar bölümünde de, indirimli satışlar düzenlenmiştir. Öncelikle indirimli satışın başlangıç ve bitiş tarihleri ile indirimli olarak satışa sunulan mal veya hizmetin miktarı sınırlı ise bu miktarın açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zorunludur.

Bir mağazada birden çok ürün satılıyor ise, hangi malların indirimli satışa konu edileceği, indirimli satışa konu edilen ürünlerin, indirim öncesi satış tutarı, indirim oranı ve indirimli satış tutarını gösterir etiket tüketicinin görebileceği yerlerde olması sağlanmalıdır. Bir mağazada birkaç ürüne indirim uygulayıp ta sanki diğer ürünlerde de indirim varmış algısı ve izlenimini oluşturacak ifade veya görüntülere yer verilemez.”

TİCARET BAKANLIĞI TARAFINDAN MÜDAHALE EDİLMELİ
Ticaret Bakanlığı’nı göreve çağıran Aziz Koçal, şöyle devam etti: “Market indirimlerinin çoğu gerçek indirim değil, vatandaşların aldatıldığını ve aşırı tüketime körüklendiğini görüyoruz. Bu tür uygulamalara resen Ticaret Bakanlığı tarafından müdahale edilmeli, gerekli denetimleri yapılmalı.

Ayrıca yerel yönetimlerde gerekli etiket denetimlerini yaparak, indirimli fiyatların gerçek indirimli olup olmadığı yönünde tespitleri yapmalılar. Satışın gerçekten indirimli satış olduğunu ispat yükü satıcıya aittir. Bu denetimler aynı zamanda meslek odaları tarafından da yapılarak gereği yapılmalı. Tükenmekte olan tüketicilerin daha fazla tükenmesine izin verilmemeli.

MAĞDUR VATANDAŞLAR NE YAPACAK
Aziz Koçal, etiket oyununu fark eden tüketicinin ise neler yapması gerektiğini şöyle anlattı: “Müşteriler bu tür uygulamalarda indirimin gerçek indirim olmadığını, etiketlerde oynama olduğunu gördüğünde, Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu ve reklam kuruluna şikayet edebilirler.

Ayrıca işyerinin denetlenmesi için ilgili firmanın bulunduğu ilde bulunan Ticaret İl Müdürlüğüne şikayet konusu ürünlerin görselini çekerek şikayette bulunabilirler.İl Tüketici Hakem Heyetlerine ve ALO 175 şikayet hattını arayarak da şikayet bildirebilirler.”

PANDEMİ SÜRECİNDE ŞİKAYETLER ÇOK DAHA ARTTI
Şikayetler pandemi sürecinde artış gösterdiğine dikkat çeken Koçal şu açıklamayı yaptı: “Bu şikayetler pandemi sürecinde artış gösterdi. Pandeminin de etkisi ile vatandaşların alım gücü çok düşmüştü. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı gün geçtikçe artmakta. Bu nedenle marketlerde indirimsiz olan hiçbir ürünlere bakılmıyor.

Firmalarda bunu kullanarak, indirim aldatmacasına başvuruyorlar. Normal satış fiyatlarını indirimli satışmış gibi göstererek algı oluşturmaya ve cirolarını yükseltmeye çalışıyorlar. Serbest piyasa denetimsiz piyasa değildir. İndirimli satışlar ile ilgili ortada uygulanması gereken bir kanun ve ilgili yönetmelikler var, bu çerçevede bu marketler denetlenmelidir.”

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!