Bir taraftan genç işsizliğin azaltılması ve istihdama katkı yaratılması hem de üniversiteden yeni mezunların işgücü piyasasına girişini sağlamak ve işgücü piyasasında kalıcı olmalarına imkan tanımak amacıyla İşe İlk Adım Projesi başlatıldı. İŞKUR tarafından başlatılan proje ile işverenlerin ihtiyaç duyduğu elaman ihtiyacı da karşılanacak. Proje kapsamında 10 bine yakın gence istihdam yaratılması hedefleniyor.
HAZIR İŞ İMKANI
İşe İlk Adım Projesi, İŞKUR tarafından istihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel politika gerektiren grupların işgücü piyasasına kazandırılmasına yardımcı olmak üzere düzenlenen aktif işgücü hizmetleri kapsamında değerlendirilecek. İşe İlk Adım Projesi sayesinde, yüksekokul veya fakültelerden mezun olan 18-29 yaş aralığındaki gençler işbaşı eğitim programlarına dahil edilerek mesleki deneyim ve tecrübe kazanması sağlanacak. Düzenlenecek program sonrasında işverenlerden bu kişileri mevcut işbaşı eğitim programlarındaki gibi program süresi kadar istihdam etmeleri talep edilecek. Zorunlu istihdam süresinden sonra ise 12 ay süreyle işverenlerin bu kişileri istihdam etmeye devam etmesi beklenecek.
MESLEKİ DENEYİM
Projenin amacına gelince; mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin arttırılması sağlanacak. Programın bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkânı sunmak.
Bu sayede; iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler, iş tecrübesi kazanacak, işverenler ise ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşacak böylece hem iş arayanlar hem de işverenler doğru iş ve doğru sigortalı bulma olanağı elde edecek.
Bu amaçla da proje; fakülte veya yüksekokullardan mezun 18-29 yaş arası gençleri kapsayacak ve programdan sonraki istihdam sürecinde de işverenlere ücret desteği sağlanacak.
İŞE İLK ADIM PROJESİNİN ŞARTLARI
– Proje kapsamındaki işbaşı eğitim programları en fazla altı ay olarak düzenlenecek ve işverenlerden en az yüzde 50 istihdam taahhüdü alınacak.
– Zorunlu istihdam sürecinden sonra 12 ay istihdam taahhüdü verilen ve 6 aydan fazla süreyle düzenlenen programların zorunlu istihdam sürecinde işverenlere verilecek destek en fazla 6 ay olarak uygulanacak.
– Zorunlu istihdam sürecinden sonra 12 ay istihdam taahhüdü verilen ve 6 aydan daha az süren işbaşı eğitim programlarında ise zorunlu istihdam süreci program süresi kadar uygulanacağından ücret desteği de bu süre kadar verilecek.
– Proje kapsamında düzenlenecek programlara 18-29 yaş arasındaki iki yıllık yüksekokul veya dört yıllık fakülte mezunları katılacak.
– Proje kapsamındaki programlardan yararlanmak için mezuniyet şartı aranacak.
– Zorunlu istihdam sürecinin tamamlanmasını izleyen en geç 45 işgünü içerisinde işveren ile İŞKUR arasında İsteğe Bağlı İstihdam Sözleşmesi imzalanacak.
– İşverenler, programın bittiği tarihteki fiili çalışan sayısına eşit veya bu sayıdan fazla sigortalı çalıştırdıkları aylarda destekten faydalanabilecek.
İŞVERENE 1200 TL PRİM DESTEĞİ
İşe İlk Adım Projesi kapsamında zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin yüzde 50’sine karşılık gelen tutarı –ki, bugün için bu rakam 801,5 lira- İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanacak. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından 12 ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi durumunda da istihdam edilecek kişiler için 12 ay süresince net asgari ücretin yüzde 25’i –ki bu da bugünkü asgari ücret ile 400,75 lira ediyor- İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu’na yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamayacak. İsteğe bağlı istihdam sürecinde destekten yararlanma süresi 12 ayı geçemeyecek. İşveren, desteğe konu sigortalı için aylık en az net asgari ücret düzeyinde ödeme yapması durumunda destekten faydalanabilecek.