Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneği tarafından yaptırılan, 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve soykırımı anıtı açılışı Şeyh Şamil parkında yapıldı. Açılışa Bozüyük Belediye Başkanı Fatih Bakıcı,eşi Emine Bakıcı ve AK Parti Belediye Meclis Üyesi Ali Avcıoğlu , Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneği başkanı Fehmi Nilifer ,Araştırmacı Yazar Kurulay Yılmaz, Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Hakan Karuk ,Bozüyük Dostları Derneği genel başkanı Mustafa Aksu, Bozüyük Tüketici Hakları şube başkanı Hayrettin Sabırlı, Bozüyük Şehit ve Gazi aileleri derneği başkanı İsmail Topal ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneği başkanı Fehmi Nilifer ;
“18.yüzyılda Rusya’nın Kafkasya bölgesinde özellikle 1864 yılında yoğunlaşan saldırıları ve yaşanan kanlı savaşlar sonrasında ,başta Adigeler ve Abazalar olmak üzere buçuk milyondan fazla Kafkasya halklarının çoğu Osmanlı topraklarına sürgün edilmiştir. Bu göç esnasında yaklaşık yarım milyon insan hastalıklar ve gemilerin batması sonucu hayatlarını kaybetmişlerdir. O günden sonra Çerkesler bu toprakları kendilerine vatan edinmişlerdir.Allah hiçbir millete böyle acılar yaşatmasın .Kafkasyanın bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan Şeyh Şamil’de 21 Mayıs Çerkes Soykırımı anıtının bizlere kazandıran ve acılarımızı paylaşan Belediye başkanım Fatih Bakıcı’ya ve emeği geçenlere teşekkür ederim.” dedi.
Ardından Bozüyük Belediye başkanı Fatih Bakıcı şunları söyledi ;
“Dedik ki bu parkımızın adı yıllardır burada yaşıyor ama gelen ve geçen misafirlerimizin sadece ismini okuduğu, gerçekten tarihte Şey Şamil’in ne olduğunu bence bilen çok az insan vardır diye dernek başkanımızla birlikte aynı zamanda meclis üyemiz hakan beyle birlikte bir proje yapalım dedik. Ve bu projede de şunu istedik ‘bir anıtın simgesi bence herşeyi anlatıyor’ dedik.Hemen arkamızda bulunan bu sürgünün hikayesi muhakak tarih kitaplarında çeşitli yerlerde bulunmakta. Ama buraya yazın yoğun gelen vatandaşlarımızın işte Şeyh Şamil’in kim olduğu ,bu sürgünde nelerin yaşandığını herkesin bilmesini düşündük.Bir zaman geçtikten sonra bu proje tamamlandı ve anıtsal bir konuda da bu aklımıza gelen ve aynı zamanda da ziyarete gelen tüm vatandaşlarımızın bundan sonra hem Şeyh Şamil’in aynı zamanda da sürgünün ne olduğunu bence anlayacaklardır.
Dernek başkanımızın dile getirdiği gibi ‘Vatansız kalmak gerçekten ne düşünülür ,nede dile getirilebilir.Bu gün bu topraklarda bayrağımız yere düşmesin ,ezan sesimiz dinmesin diye askerlerimiz birçok alanda kendi görevlerini ifa edip bu vatan uğuruna hala şehit düşüyorlar.Bizler şunu çok iyi bilmeliyiz ki ‘tarihe sahip çıkmamız ,tarihimizi de anlatmamız gerekiyor’. Dernek başkanımızın geçtiğimiz dönemde hazırladığı bir proje kapsamında benim hep arzuladığım istediğim bir konu vardı.Ben Çerkes’lerin ve Abazaların kendi yöresel oyunlarını her alanda oynamaları gerektiğini, 23 Nisan ,29 Ekim ,30 Ağustos ve bir çok programda bu kardeşlerimizin kendi evlatlarımızın ben o plakformda oynamalarını istemiştim ,bir proje hazırlayarak kendisi büyük bir destek alarak derneğimizin çocuklarının yetişmesinde büyük bir eser meydana getirdi diyebilirim.
Bizde belediye olarak dedikki çocuklarımız yöresel kıyafetleriyle birlikte işte anlatıyorlar ,oyunlarını gösteriyorlar ,sadece düğünlerde gördüğümüz sizin bu özel oyunlarınız ,aslında bizim oyunlarımız olduğunu bizlerin anlatmamız gerekiyordu.İşte bu projede de artık hep birlikte çocuklarımızdan izleyebiliyoruz.”
Şehit olanlar için okunan duadan sonra misafir ve katılımcılar Bozüyük Kuzey Kafkasya Kültür Derneği binasında çay ve tatlı ikramından sonra Kafkas oyunlarını izledi. Tarihçi yazar Kurulay Yılmaz misafirlere 21 Mayıs 1864 Çerkes Sürgünü ve soykırımı hakkında geniş bilgi verdi.Burada Belediye başkanı Fatih Bakıcıya Dernek başkanı Fehmi Nilifer tarafından Çerkes kaması hediye edildi.