Tüketicilerden haksız olarak aldığı hesap işletim ücretini Bankalar, talep edilmesi halinde geri ödeyecek. Bankalar tarafından, otomatik fatura veya kredi kartı ödemelerinde yapılan kesinti uygulaması Danıştay’dan döndü. Tüketicilerin çoğu zaman haberi dahi olmadan yapılan kesintiler, hesap dökümü, dekont gibi belgelerle başvurulması halinde tüketicilere geri ödenecek. Son 10 yıllık dönemi kapsayan haksız kesintiler için Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı tarafından uyarıcı bir yazı kaleme alındı. Şube Başkanı Hayrettin Sabırlı tarafından kaleme alınan uyarıda;
“Yıllardır bankacılık hizmetlerinden alınan bir hesap işletim ücreti vardı. Neydi bu hesap işletim ücreti?
“Finansal tüketicilere ait mevduat veya katılım fonu hesaplarına tahsilâtı yapacak kuruluşun belirleyeceği dönemlerde tahakkuk ettirilen ve tahsil edilen ücrettir” şeklinde tarif edilir. Birden fazla TL veya yabancı para vadesiz mevduat hesabı olması durumunda tek ücret tahsil edilmektedir. Ücretler aylık, üç aylık, altı aylık ve yıllık şeklinde hesaptan çoğu zaman mevduat sahibinin haberi olmadan kesilen ücrettir. Örneğin mevduat sahibi fatura ödemesi veya kredi ödemesi için hesabında para bırakır, banka öncelik olarak işletim ücretini keser ve siz taksitinizi veya faturanızı ödedim zanneder ödememiş olurdunuz. Eğer banka ile bu konuda bir anlaşmanız yoksa olurdu bu uygulama. 2002 yılından beri bankalar bu ücreti tahsil etmektedirler.
Yıllardır yasal mı değil mi? şeklinde tartışma konusu olan kesinti, Danıştay’ın 15. Dairesinin ilgili yönetmelik hükmünü iptal etmesi ile netleşti. Ticaret Bakanlığı da konu ile ilgili basın açıklaması yaparak finansal tüketicilere duyurdu.
Danıştay’ın bu kararından sonra artık hesap işletim ücreti kesilmeyecek geriye dönük on yıllık kesintiler alınabilecek.
Bununla ilgili işlem yapabilmek için bankadan hesap işletim ücretlerini gösterir hesap dökümü, dekont gibi belgeler talep edilerek dilekçe ile başvuru yapmak gerekmektedir. Bankanın olumsuz cevap vermesi durumunda bağlı bulunulan ilçe kaymakamlığında ki hakem heyetlerine veya internet üzerinden başvuru yapılabilir, avukat aracılığı ile de işlem yapılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta finansal tüketicilerin daha önce kredi masrafları, kredi kartı aidatı gibi konularda olduğu gibi “paranızı sizin adınıza tahsil ederiz, göndereceğimiz belgelere… TL kadar para ödeyin” diye atılan mesajlara çağrılara aldanmamaları gerekiyor. Bu konuyu kullanıp uyanıklık ederek haksız kazanç sağlamaya çalışacak olanlar olacaktır, bunlara itibar edilmemesini önemle istiyoruz. Özellikle sahte dernek ismi ile dolandırıcılık yapmaya çalışacaklardır. Finansal tüketicilerin dolandırıcılara karşı dikkatli olmalarını istiyorum.
Tüketici Hakları Derneği Bozüyük Şubesi olarak Her zaman olduğu gibi yardım isteyen herkese yardıma açığız vede hazırız dedi.