Türkiye genelinde ekmeğe yüzde 15 zam geldi. Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmek zammına ilişkin olarak, “Esnafın daha fazla dayanacak gücü kalmadı” derken, zammın enflasyona hissedilir derecede yansıması bekleniyor.
Balcı, dün ekmek fiyatlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Ekmeğin kilogram fiyatının 5 liradan 5 lira 75 kuruşa çıkacağını ifade eden Balcı, şunları söyledi:
“Yaklaşık 2 buçuk yıl geçmesine rağmen bütün girdilerimizde artış meydana gelmesine rağmen fırıncı esnafı olarak bugüne kadar bir değişiklik yapmadan geldik. Bugünden itibaren yapacağımız genelge ile birlikte ekmeğin Türkiye’de azami 5 lira olan fiyatı yine azami fiyat olan 5 lira 75 kuruş üzerinde olmayacak. Yani enflasyon oranlarını göz önünde bulundurarak 2 yılı aşkın bir süredir fiyat değişikliği olmadığını göz önünde bulundurursak yüzde 15 fiyat artışı söz konusu olacak.”
Bir ay sonra
Ekmek zammının illerdeki maliyet hesaplarına göre yapılacağını ifade eden Balcı, “Bu demek değil ki bütün vilayetlerde ekmek kilogramı 5 lira 75 kuruş olacak. İllerde maliyet hesapları ona göre yapılacak. Geçen zaman göz önüne alındığında bu fiyatın en makul olan bir oran olduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Balcı, zam kararının ardından Ticaret Bakanlığı’ndan görüş alınacağını ve ondan sonra fiyat verileceğini belirterek, “Bunun yürürlüğe girmesi yine bir ayı bulacaktır. Bu fiyat artışının geçmiş yıllarda olduğu gibi yine uzun ömürlü olmasını temenni ediyoruz. Sağlıklı ve hijyen koşullarında ekmek üretebilmek için zorunlu olarak bu fiyat artışını gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çünkü esnafın daha fazla dayanacak gücü kalmadı. Bunda ısrar edecek olursak ekmekteki kalitenin düştüğünü görürüz yani esnaf hangi unu bulursa ondan ekmek üretecek. Yüzde 15’in makul olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Daha önce de ekmeğin minimum gramajı 200 grama düşürülmüş ve bu ekmek 1 liradan satılmaya başlanmıştı. Gizli zam olarak nitelenen bu düzenlemeden sonra ilk zam sinyalini geçtiğimiz günlerde İstanbul vermişti. Dünkü açıklamadan sonra 200 gramlık ekmeğin 1 lira 15 kuruş olması bekleniyor.
Simit de zamlandı
Simite zam gelip gelmeyeceğini de değerlendiren Balcı, “Susamın kilogramı 8 liradan yaklaşık 11.5 liraya çıktı. Aynı paralelde undaki artış da simide yansıdığı için birçok vilayette simit 1.25’ten 1.5 liraya çıkmış durumda” dedi. Balcı, simitte Çin susamı kullanılmadığını, Hindistan ve Sudan susamının kullanıldığını vurguladı.
Enflasyonda hissedilecek
GCM Menkul Kıymetler’den araştırma uzmanı Enver Erkan, zammın enflasyona etkisi ile ilgili şu yorumu yaptı: “Gıdanın TÜFE içindeki ağırlığı yüzde 23.03. Ekmek bunun içinde ne kadar yer tutuyor, rakamsal olarak böyle bir bilgi yok ancak ekmek aynı benzin gibi inelastik talebe sahip. Yani piramidin en altında, en dar gelir grubu da almak durumunda ve öncelikli ihtiyaç. Fiyatı yükseldi diye talebi düşmüyor, çünkü en alt gelir grubuna sahip aile de yaşamak için ekmek tüketmek zorunda. Yüzde 15’lik zammın enflasyona da etkisi hissedilir olacaktır. Bu gibi zamlar enflasyonda gıda şoklarına imkan veriyor.”
İnsafa sığmaz
MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ekmek fiyatlarındaki artış dikkatle takip edilmeli. Ekmeğin kilosuna yüzde 15’lik zam insani ve vicdani boyutta değil. Bu sebeple Ankara’da özellikle de Çankaya’dan başlamak üzere ‘askıda ekmek’ projesini başlatıyorum. Unutmayalım ki, inancımız ‘komşusu açken tok yatan bizden değildir’ esasına dayanmaktadır” dedi. MHP lideri gazetecilerin, “Talimat verdiniz mi” sorusunu da, “Gerekli talimatları veriyoruz. Çalışmaları ve girişimleri başlatıyoruz” şeklinde yanıt-ladı.