YAZILIM GELİŞTİRİCİSİ
Sporda bile artık yazılımların desteğini alıyoruz, birçok işlemimizi onlar sayesinde yapıyoruz. Yazılıma ihtiyacımız daha önce hiç olmadığı kadar fazla. 2018 kılavuzuna göre bilgisayar mühendisliği lisans programında toplamda 9 bin 209 kontenjan var. Geçen yıla göre yüzde 6 büyüdü. Ayrıca yazılım mühendisliğindeki toplam boş sıraysa 1.200’ü buluyor.
BİLGİSAYAR SİSTEM ANALİSTİ
10 yıl önce sadece en iyi şirketlerde olan bu uzmanlık, bugün küçük ölçekli firmaların bile radarında. Bu iş kolu, organizasyondaki bilgisayar sistemlerini, verileri analiz ederek geliştiriyor. İşletmelerde hemen her şey bilgisayarla yürüdüğünden, buradaki bir hata büyük maddi zararlar verebiliyor. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler, ‘bilgisayar mühendisliği’, ‘yazılım ve bilgisayar mühendisliği’, ’yazılım mühendisliği’ ,’bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri’ ile ‘bilişim sistemleri mühendisliği’ gibi bölümleri seçebilir. Toplam kontenjanlarsa yaklaşık 10 bin.
DOKTOR-CERRAH
Biyoteknolojilerdeki hızlı sıçrayış, bugün tıbbın daha önce hayal etmekte bile zorlandığımız seviyeye gelmesine destek oldu. Ancak 2020’lerde de doktorumuzun kapısını çalmaya devam edeceğiz. Bu alanda kariyer düşünen gençler, yüzde 7’lik bir büyümeyle 14 bin 657 kontenjana ulaşan tıp programlarını inceleyebilir.
FİNANSAL DANIŞMAN
Özellikle konut ve araç gibi alışverişlerde, seçeneklerin çoğaldığı günümüzde finansal danışmanlar, bize en makul tercihi yapmamızda destek oluyor. Elimizdeki kaynakları daha verimli bir şekilde değerlendirmemiz için finansal danışmanların kapısını daha çok çalacağız. Bu mesleği yapmak isteyenler başta finans programlarının yanı sıra sigortacılık ve aktüerya bilimlerini de tercih edebilir. Aktüerya programlarında toplam kontenjansa yaklaşık 500.
HEMŞİRE
Yaşlanan nüfusla birlikte özellikle sağlık alanları yükselişini sürdürecek. Bugün birçok gelişmiş ülkede nitelikli sağlık personeli için ihtiyaçlar had safhada. Hemşirelik de bunlardan biri. ABD verilerine göre bu alan 2024’te yeni 440 bin kişiye daha istihdam olanağı sağlayacak. Türkiye’de de yaşam süresi uzuyor. 2018’de hemşirelik lisans programları yeni 14 bin 876 adayı bekliyor. Ayrıca ‘hemşirelik ve sağlık hizmetleri’ programında da 95 kontenjan var.
İŞLETME DİREKTÖRÜ
İşletme alanları da önemini korumayı sürdürecek. Özellikle teknolojiyle dönüşen kurumsal yapılarla, organizasyonlarda işletme direktörlerine ihtiyaç artacak. Bu alan dünyada da yükselişte olduğundan tercih dönemi için göz atabilirsiniz. Bunun için başta işletme programları olmak üzere birçok seçenek var. Bu yıl işletme lisans programının kontenjanıysa yaklaşık 16 bin 640. Ayrıca ‘işletme yönetimi’ ve ‘uluslararası işletme yönetimi’ gibi birçok bölümde de lisansınızı tamamlayarak çalışabilirsiniz.
YÖNETİM DESTEK ELEMANLARI
Gittikçe büyüyen işletmelerde, işlerin yolunda gitmesinde yönetim destek elemanlarının payı büyük. Onlar, organizasyondaki işlerin koordinasyonunda ve desteklenmesinde yönetim kadrolarına olduğu kadar her personele destek sağlıyor. Bu alanda kariyer için işletme tercih edilebilir.
DENETÇİLİK
Finans, önümüzdeki 10 yılda da önemini koruyacak. İşletmelerin gelir-gider tablolarını iyi analiz ederek, finansal açıdan atılması gereken adımları saptayabilen denetçilere de ihtiyaç olacak. 2024’e kadar ABD’de 142 bin kişiye daha bu alanda iş doğması bekleniyor. Denetçi olarak iş dünyasına adım atmak isteyen adaylar, başta ‘muhasebe ve finans yönetimi’ olmak üzere, ‘bankacılık ve finans’, ‘ekonomi ve finans’ ile ‘muhasebe ve denetim’ gibi programları listeye yazabilir. Ayrıca ‘iktisat’ lisans eğitimiyle de bu alanda çalışmanız mümkün. İlgili programlardaki toplam kontenjan ise 20 bini geride bırakıyor.
YÖNETİM ANALİSTİ
İşletmenin yönetimini çeşitli araştırmalarla takip eden ve daha verimli bir yapı için yeni prosedürler geliştirilmesi amacıyla çalışan yönetim analistleri artık olmazsa olmaz. 2024’e kadar bu alanda çalışacak yaklaşık 105 bin profesyonele daha ihtiyaç doğacak. Bu alanı isteyen adaylar, ‘işletme’, ‘işletme yönetimi’, ‘işletme-ekonomi’ ve ‘işletme enformatiği’ gibi bölümlere göz atabilir.
BİLGİ SİSTEMLERİ YÖNETİCİSİ
Bilgisayar sistemlerinin koordine edilmesini ve planlanmasını sağlayan bilgi sistemleri yöneticiliği de gelecek 10 yılda yükselişini sürdürecek. 2024’e kadar sadece ABD’de 54 bin profesyonelin daha istihdam edilmesi bekleniyor. Bilgisayarın hayatımızdaki yerinin ne kadar arttığı düşünüldüğünde, bu bölümün Türkiye’de giderek öne çıkacağı görülüyor. ‘Bilgisayar teknolojileri ve bilişim sistemleri’ ile ‘işletme bilgi yönetimi’ programları bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin tercih listesinde yer alabilir.