Ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşı nasıl sorgulanır?

featured

Vatandaşların SGK hizmetlerine bağlı olarak merak ettiği pek çok soru bulunmaktadır.Vatandaşların SGK hizmetlerine bağlı olarak merak ettiği pek çok soru bulunmaktadır. Emeklilik yaşımı nasıl hesaplayabilirim ? Ne zaman emekli olabilirim ? Emekli aylığımı nasıl hesaplayabilirim ?

Vatandaşlarımız, SGK hizmetlerimize artık uygulama olarak hızlı bir şekilde ulaşabilir ve bütün sorularına anında yanıt bulabilirler. E-SGK uygulamaları, vatandaşlarımızın zaman ve yer kısıtlaması olmadan SGK’nın sunduğu hizmetlere erişebilmelerini ve hizmetlerden yararlanabilmelerini güvenli ve kolay bir şekilde sağlamaktır.

Aktif çalışma hayatı içinde yer alan milyonlarca çalışan, emekli olacakları tarihi dört gözle beklerken, bir yandan da emekli olabilmek için kanunen gerekli şartların neler olduğunu da sorguluyor. Peki, emekli olmak için gerekli şartlar neler?

4/b’ye (Bağ-Kur’a) tabi sigortalılarının girdikleri veriler üzerine emeklilik yaş/hizmet sürelerine göre emeklilik tarihi hesaplaması yapan uygulamadır. Hesaplamanın yapılabilmesi için zorunlu alanlara giriş yapılması gerekmektedir.Hesaplamalar kullanıcı tarafından girilen veriler üzerinden yapılmaktadır.Emeklilik işlemlerinde Kurum kayıtları esastır.Bilgilendirme amaçlıdır.Resmi işlemlerde kullanılamaz.

Ne zaman emekli olabilirim (4c)Ne zaman emekli olabilirim (4c) uygulamasina hosgeldinizKamu çalışanlarının hizmet hesabı ve ne zaman emekli olabilecekleri muhtemel tarih bilgisi verilmektedir. Doğum tarihinizi yazıp, cinsiyetinizi seçiniz.4/c (Devredilen Emekli Sandığı) kapsamındaki hizmetlerinizi, başlangıç ve bitiş tarihlerine uygun olarak belirtiniz.Görevden ayrılıp yeniden göreve başlamışsanız her biri için başlangıç ve bitiş tarihlerini “Ekle” butonunu kullanarak belirtiniz.4/a (Devredilen SSK), 4/b (Devredilen Bağ-Kur) ve diğer(506 SK/20.Md tabi geçen) hizmetleriniz varsa ilgili alandan hizmetlerinizi ekleyiniz.4c’ye(Devredilen Emekli Sandığı) tabi emeklilik yaş hesabınız tamamen girdiğiniz bilgiler esas alınarak yapılmakta olup bilgilendirme amaçlıdır. Resmi bir işlemde kullanılamaz.Hiçbir surette resmiyet arzetmemektedir.Aynı tarihlere rastlayan hizmetleriniz varsa, çakışan sürelerden bir tanesi dikkate alınacaktır.18 Yaş altı hizmetleriniz, ancak Kaza-i Rüşt kararı ve/veya 18 yaş öncesi yaş tashihi geçerliliği durumunda dikkate alınacaktır.Fiili hizmet zammı süresinden yararlanan kişilerde bu tablo uygulanmamaktadır.

4A Çalışanlarının ne zaman emekli olabileceklerini öğrendikleri uygulama

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

İşte, emekli olmak isteyenler veya bilgi edinmek isteyenler için o detaylar;

Sigortalılık süresi, kişinin, ilk defa çalışmaya başladığı ve sigortalı olduğu tarih ile emekli olacağı tarih arasındaki süreye deniyor. Bu süre içinde sosyal güvenlik kurumuna, çalışan adına, işverenin yatırdığı primlere de prim ödeme süresi deniyor. Yaşa ise emeklilik için tamamlanması gereken yaş deniyor. Sosyal güvenlikte 1 ay, 30 gün olarak; 1 yıl da 12 ay olarak alınıyor ve tüm hesaplamalar da bunun üzerinden yapılıyor. İşçi, memur, Bağ-Kurlu ve erkek çalışan, kadın çalışan fark etmiyor; emeklilik için 3 koşul gerekiyor;

1- Belirli bir süre sigortalı olmak ki, burada işe giriş tarihi önemli ve bu süre kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

2- Belirli süre sosyal güvenlik kurumuna prim ödenmiş olması.

3- Yaş ki, emeklilik yaşı da kadın çalışan ile erkek çalışana göre değişiyor.

Bu 3 koşulun, yani belirli süre çalışılmış olması, bu süre içinde prim ödenmiş olması ve gerekli yaşın doldurulmuş olması gerekiyor ki, emekli olunabilsin. Bunlardan biri bile eksik olursa, emekli olunamıyor.

1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 tarihleri arasında işe girenlerin emeklilik şartları da farklı olacak. Bu tarihler arasında işe girenlerin yerine getirmesi gereken ilk şart, prim ödeme gün sayısının 7200 olması. Bu şartı yerine getirenler sigortalılık süresine gerek olmadan 60 yaşında emekli olabilirler. Ancak bu tarihlerden sonra emeklilik yaşı de değişiyor. Şöyle ki:

– 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2035 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 60 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2036 ile 31 Aralık 2037 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 61 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2038 ile 31 Aralık 2039 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 62 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2040 ile 31 Aralık 2041 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 63 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2042 ile 31 Aralık 2043 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 64 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2044 ile 31 Aralık 2045 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

– 1 Ocak 2046 ile 31 Aralık 2047 arasında; 7200 prim ödeme süresini tamamlayanlar 65 yaşında emekliliğe hak kazanıyorlar.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Bozüyük Haber Ajansı | Bozüyük Haber ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!