Bozüyük Anaokulu 4 yaş grubuna sınıf öğretmeni Fadime Yıldırım tarafından yapılan proje uygulamasında, çocukların beslenme alışkanlıklarında ailelerin tutumunun önemini vurgulamak, çocukluk döneminde doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak, çağımızın sorunu olan obeziteye dikkat çekmek, tükettikleri yiyecek çeşitliliklerini artırmak, zararlı yiyecekler konusunda bilgilenmelerini sağlamak hedeflenmiş.
Bozüyük Anaokulu Öğretmeni Fadime Yıldırım yaptığı açıklamada;
“Yapılan bu proje Bozüyük ilçe milli eğitim müdürlüğü nezdinde gündeme getirilmiş ve ilçe milli eğitim müdürü Servet Çetinkaya’ nın maddi ve manevi destekleri sağlanarak yürütülmüştür.
SEBZE YEMEYEN ÇOCUKLARIN EN SEVDİĞİ SEBZE BROKOLİ
7 ay boyunca uygulanan programda şu etkinliklere yer verilmiştir. Okul içerisinde bu konuyla ilgili özel bir alan oluşturulmuştur. Eşofmanlarla günlük egzersizler yapılmıştır. Okul öğretmenlerinden ve yardımcı personellerden oluşan 8 kişilik bir tiyatro grubu oluşturulup kendilerinin yazmış olduğu oyun tüm okulda sergilenmiştir.
Sağlıklı tariflerden oluşan çocukların evde aileleriyle birlikte hazırladıkları ‘ MİNİK ELLER YEMEK TARİFLERİ’ adlı kitap basılmıştır. Tamamen öğrencilerin yaptıkları resimlerden, öğretmenin yazdığı hikayeden oluşan bir hikaye kitabı basılmıştır. Bu kitaplar tamamen özgün ürünlerdir. Okula çocuk doktoru davet edilmiştir. Tüm okulun velilerine diyetisyen tarafından eğitim verilmiştir.
Okul beslenme listesi diyetisyen desteğiyle hazırlanmıştır. Tüm okulu kapsayan eğlencelerle dolu yarışmalarla dolu ve meyve salatası ikramıyla gerçekleşen bir şenlik yapılmıştır. Sınıf içi etkinlikleri olarak brokoli salatası yapıldı, yoğurt mayaladılar, o yoğurtla cacık yaptılar, turşu kurdular, doğal meyve suları sıktılar, kaynattılar, sınıfta kahvaltı hazırladılar vs. Hem eğlenceli zamanlar geçirdiler hem de öğrendiler.
ÇOCUKLARDA GÖZLENEN SONUÇLAR OLDUKÇA UMUT VERİCİ
Çocuklarda gözlenen sonuçlar ise oldukça umut verici. Aileler çocuklarındaki değişime inanamıyorlar. Sebze sevmeyen çocukların en sevdiği sebze brokoli oldu. Kahvaltı yapmayan çocuklar kahvaltı yapma alışkanlığı kazandılar. Asla peynir yemeyen çocuklar çerez gibi peynir yemeye başladılar. Süt içmeyen çocuklar artık severek tüketiyor. Önemli bir değişim ise artık zararlı yiyecekleri reddedebilecek bilinçte olmaları. Öyle ki babasının eve getirdiği şekerlemeleri geri çevirebiliyorlar ve bir daha almaması gerektiğini söylüyorlar. Okulda doğal olmayan meyve suyunu zararlarıyla açıklayarak reddeden tek sınıf bu sınıftı. Çünkü onlar artık daha bilinçliler. Sonuç olarak çocuklar mutlu, aileler mutlu, öğretmen ise verdiği katkıdan oldukça mutludur” dedi.